Cristiano juicht

Het blijft een zeer ongemakkelijk gevoel om een volwassen man élke goal te zien vieren alsof het het verlossende doelpunt is in de laatste minuut van een Champions League-finale.

We schrijven minuut veertig in de vriendschappelijke interland van vanavond, en Portugal speelt België al de hele helft lang met gemak weg. Dan gebeurt het onvermijdelijke: een harde voorzet van de linkerkant, Cristiano Ronaldo kopt binnen. Een pak méér uitzinnig dan nodig loopt de wereldster naar de cornervlag voor zijn trademark vreugdesprong. Seconden later pas komen ook zijn ploeggenoten naar hem toesjokt. Gelukkig maar, want Ronaldo is nog lang niet uitgevierd: euforisch trekt hij twee van de andere Portugezen naar zich toe voor een innige omhelzing. Van de lichaamstaal van beide mannen valt alleen maar af te lezen: ‘rustig, makker, zó hevig hoeft nu ook weer niet.’

Ik denk terug aan het voetballen tijdens de speeltijd toen ik elf was. De vijfdes tegen de zesdes, elke speeltijd opnieuw. Ik was zo slecht dat ik alleen maar in het doel mocht staan, maar tegelijk trots genoeg om dat ook weer heel ernstig te nemen — ik had speciaal echte keepershandschoenen gekocht in de sportwinkel. Elke dag onthield ik de uitkomst van de drie wedstrijdjes en wie er had gescoord. ’s Avonds typte ik dat alles netjes over op de computer, in Kladblok. Zo kon ik aan het einde van het jaar zien wie er het vaakst had gewonnen en wie er topscorer was geworden.

Eén middag kwam ook Annelies meespelen. Dat vond ik op zich al behoorlijk stoer, zij als enige meisje tegen die oudere jongens, maar daarnaast was ze ook gewoon erg goed. Enkele seconden voor de bel ging, schoot net zij het winnende doelpunt binnen — de 6-5 of de 10-9, waarschijnlijk. Annelies juichte niet, maar jogde rustig terug naar de middenstip, met één wijsvinger in de lucht. Met haar andere hand nam ze een hap van de appel die ze net voor het doelpunt was beginnen te eten.

Dat ene beeld, van die wijsvinger en die appel, heeft meer indruk op mij gemaakt dan Cristiano Ronaldo ooit heeft gedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s